Østdjurs – fra udkant til forkant

I Østdjurs ønsker vi at gå fra at være “udkant” til at være “på forkant”
Og på den måde opbygge et bæredygtigt fællesskab.

Landsbyfællesskabet Østdjurs består af 14 mindre landsbyer, der som udgangspunkt er fælles om skolen og Børnehuset i Rosmus, men som i fremtiden vil være fælles om meget mere. 

Østdjurs generelt og landsbyklyngens geografi specifikt rummer en mængde gamle bygninger, naturområder og potentielle mødesteder, der p.t. ikke er i anvendelse. Man håber med projektet at bringe disse områder i spil, således at livskvaliteten for borgerne forbedres.

Der er fx tanker om etablering af fælleshaver og fødevarecentraler til afsætning af lokale råvarer. Det vil skabe mulighed for afsætning og/eller produktion af billige og miljøvenlige fødevarer, grundlag for indtjeningsmuligheder, færre udgifter og således en forbedring af økonomiske samt miljømæssige forhold.

Der er også tanker om etablering af en ”maritim nationalpark” med et naturcenter. Det vil give mulighed for naturvejledning, dykning, fiskeri og vinterbadning og udgøre et potentiale for at forøge livskvaliteten for områdets beboere, tilflyttere og turister.

”Det er afgørende for områdets fremtid, at vi gennem landsbyklyngeprojektet – og ikke bare qua den enkelte landsby – vil kunne redefinere vores lille ”udkant” som en ”forkant” med et progressivt, aktivt, rummeligt og bæredygtigt fællesskab”.

Sådan skriver initiativtagerne bag landsbyfællesskabet Østdjurs om deres drømme om at etablere fællesskab og samarbejde på tværs af landsbyerne i den østlige del af Syddjurs Kommune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *