Warning: Declaration of ElementorPro\Modules\Posts\Skins\Skin_Content_Base::register_controls(Elementor\Widget_Base $widget) should be compatible with Elementor\Controls_Stack::register_controls() in /home/oestdjurs/domains/xn--landsbyfllesskabetstdjurs-9fc01c.dk/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/post-content.php on line 30

Vandværk

Forsamlingshus

Beboerforening

 

Hyllested som stationsby

Hyllested menes at have eksisteret siden jernalderen og nævnes første gang i 1183 som Hildestat, der betyder Hildirs bosted. Senere, i 1900-tallet, fungerede byen i mange år som stationsby. Anlægget af jernbanen mellem Ebeltoft og Trustrup blev besluttet, da den store jernbanelov blev vedtaget den 8.maj 1894. Ved åbningen den 27. marts 1901 blev der anlagt en station i Hyllested, der dengang var centrum i et sogn med 506 indbyggere. Hyllesteds stationsbygning har en hel del til fælles med Københavns Hovedbanegård, idet de begge er tegnet af den samme arkitekt, Heinrich Emil Charles Wenck (1851-1936).

Hyllested blomstrede som stationsby, og der opstod et væld af forretninger på Gammel Stationsvej, f.eks. en brugsforening, en skomager, en slagter, en købmand og såmænd en damefrisør. Jernbanen blev nedlagt den 31. marts 1968, da konkurrencen om passagererne blev vundet af de hurtigere rutebiler til Aarhus og Randers.

 

Billedkunst, øl og keramik i verdensklasse

Det er slut med det rige handelsliv i byen – men til gengæld findes her megen kreativitet og kunstnerisk udfoldelse: Her er billedkunstnere, tøjdesignere, en verdenskendt keramiker, en trædrejer og kreative kvinder, der fletter pil. Her finder man også en vinbonde med fårebesætning, og i nabolandsbyen Hyllested Skovgårde udskænker Ebeltoft Gårdbryggeri sit berømte øl i, efter de lokales mening, Danmarks bedst beliggende beværtning med udsigt til øen Hjelm.

 

Aktivt foreningsliv

I Hyllested blomstrer foreningslivet. Hyllested og Omegns Beboerforening arrangerer fællesspisning den første fredag i måneden fra oktober til april i forsamlingshuset. Derudover bliver der arrangeret aftener med foredrag og musik i samarbejde med Hyllested Forsamlingshus og kirkens aktivitetsudvalg.

 

Hyllested Kirke  

De ældste bygninger på Hyllested kirke – koret og skibet – kan spores helt tilbage til omkring år 1200. De er bygget i romansk stil med rundbuede vinduer, har tykke vægge af kampesten og fint tilhuggede hjørnekvadre. Tårnet og våbenhuset er sengotiske tilbygninger fra 1500-tallet. Kalkmalerierne i Hyllested kirke er helt unikke. De dukkede frem i forbindelse med en gennemgribende restaurering af kirkens indre i årene 1964-67.

 

Kilder:

Per Rasmus Møller: ”Om Bette-Aksel, Kradéme-Søren, Sateme-Povl og alle de andre i barndommens Hyllested”

Stig Holsting og Henning Nielsen: Hyllested Kirke

Hyllested Kirke (http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Arkitektur/Danske_kirker/Hyllested_Kirke)

Trap, J. P: Kongeriget Danmark, 3. udgave, 4. bind: Hjørring, Thisted, Viborg og Randers Amter

(1898-1906) s. 983

Kristendom.dk