Warning: Declaration of ElementorPro\Modules\Posts\Skins\Skin_Content_Base::register_controls(Elementor\Widget_Base $widget) should be compatible with Elementor\Controls_Stack::register_controls() in /home/oestdjurs/domains/xn--landsbyfllesskabetstdjurs-9fc01c.dk/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/post-content.php on line 30

Hyllested Skovgårde.

For os der bor her i landsbyen, er Hyllested Skovgårde et rigtigt lille smørhul, beliggende ud til havet og bag Jernhattens skærmende læ. Men for de  udflyttere, der i 1759 rykkede op fra Hyllested for at placere seks gårde her længere ude, var det jorden og kampen for føden, det gjaldt.

De seks gårde voksede til en lille landsby, der for hurtigt forbikørende kan tage sig ud som to vejsving med en række huse klæbet på. Dét indtryk er helt malplaceret:

Vejen gennem landsbyen har gennem årene lydt af smedens hamren mod ambolten og glade træskotramp – nogles måske mere slæbende – af børn på vej til skolen, hvor én lærer klarede alle klasserne. I et af svingene hang ungdommen ud ved den lille kiosk, mens brugsuddeleren længere henne ad vejen havde travlt med at lange varer over disken. Skramlen af mælkespande og lydene af tærskeværker skabte en kakofoni hen over det hele. Under Jernhattens læ sad Gustaw Wied og digtede med udsigt over havet.

Jordene er nu solgt eller forpagtet ud, og kun ét originalt stuehus er tilbage af udflyttergårdene. Tiden har også slugt både skole, smed, mejeri, brugs og den lille kiosk. Pludselig var der langt til både madvarer og lærdom. – Meeen… Hyllested Skovgårde er stadig fuld af driftige folk, der får landsbyens navn til at klinge langt ud over Jernhattens højder.

I dag er kun et par voksne beboere barnefødt her, landsbyen er i stedet for bønder befolket af selvstændige erhvervsdrivende, pendlere og pensionister. Her ligger firmaer, hvis produkter kan findes udenlands – og så har vi jo ikke mindst områdets bryggeri, som hobevis af turister strømmer til hver sommer.  (- Pudsigt at byen tidligere husede et ret kendt alkoholafvænningsted i den nedlagte brugs).

Børnetallet er svingende, i perioder er her mange, i andre færre fordi folk ikke flytter herfra, når børnene smutter hjemmefra. For selv om de ca. 30 huses beboere er ret så forskellige, har vi et rigtig hyggeligt sammenhold med fællesspisning, Valborgaften, Sct. Hansaften, møder og fællesprojekter. Vi værner om den smukke natur, vi er placeret midt i, og nyder godt af hinandens kunnen og viden. – De seneste år har bryggeriets sommeråbning været med til at styrke sammenholdet, folk mødes ved bordene over en øl og nyder udsigten ned over havet og Jernhatten. Vi har intet imod, at Hyllested Skovgårde i dag forbindes med denne smukke natur, specialøl og rababersodavand. – For  når turisterne bryder op, kan vi nyde vores lille smørhul i fred og ro.